Back

Küresel Isınmadan Geleceğine Sahip Çık

KÜRESEL ISINMADAN GELECEĞİNE SAHİP ÇIK

Okulumuz 2-A sınıfı ve sınıf öğretmeni Burçin Sobay'ın proje ortağı olduğu , 9 farklı ilimizden ortak üyelerin bulunduğu eTwinning projemiz ''KÜRESEL ISINMADAN GELECEĞİNE SAHİPÇIK!'' 01.10.2021 tarihinde başlamıştır.

Projemizdeki hedeflerimiz: Öğrenciler küresel ısınma konusunda bilgilenecek, çevresini de bu konuda bilinçlendirecek ,iklim değişikliğinin sebep olabileceği zararları görecek ,su baskını, orman yangını, su ve toprak kayıplarını önlemek için planlamalar oluşturacak, doğanı yok olmadan kendi güzelliği ile korunarak ''geri dönüşüm, doğru su kullanımı, enerji tasarrufu, bilinçli tüketim yapma...''gibi etkinliklerle çalışmalarını sürdürecek ,bu konuda alternatif çözüm ve fikir önerileri sunacaktır.Geleceği için bugünden bir şeyler yapması gerektiğinin farkına varacak,yaşamları yaşanılabilir kılmak için doğru ve bilinçli adımlar atacaktır.

Proje tanıtım linkimiz : KÜRESEL ISINMA'DAN GELECEĞİNE SAHİP ÇIK! - YouTube

Proje afiş ve logomuz anket yoluyla seçilmiştir.

Küresel ısınma ile ilgili öğrencilerimizin ön bilgilerini aldıktan sonra farkındalıklarını geliştirmek, dikkat çekmek ve kavramlarını düzenlemek amacıyla "Nane ile Limon Küresel Isınma" çizgi filmini izledik. Çizgi filmin ardından yaşadığımız global sorun ile ilgili neler yapabileceğimizi, bu sorunun üzerinde nasıl rol alabileceğimizi ve küresel ısınma ile ilgili bireysel ve kitlesel olarak elimizden neler gelebileceğini konuştuk.

Karbon ayak izi; birim karbondioksit (CO2) cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Öğrencilerimiz aileleri ile birlikte karbon ayak izi hesaplaması yaparak atmosfere yayılan karbondioksit salınımının dünyamıza olan etkileri konusunda çalışma gerçekleştirdiler

Sima Özkan'ın "Soso'nun Kompost Kitabı" okunduktan sonra kompost nedir, nasıl ve neden yapılır sorularını tartıştık. Kompost, gıda artıkları, yapraklar, hayvansal ürünler gibi organik atıkların biyolojik olarak parçalanması sürecinde oluşan toprağımsı zengin karışımdır. Kompost, toprağa gübre veya düzenleyici olarak uygulanabilir. Çevre korumayı sürdürülebilir tarımsal üretimle birleştirdiği için tarımsal uygulamalarda önemli faydalar sunar. Öğrencilerimiz uygulamaya geçtiler.

Kompost yapım videomuz

Enerji tasarrufuna dikkat çekmek için evimizin çeşitli yerlerine uyarı levhaları astık.

Öğrencilerimizle rüzgar gülleri yapıp süsledik

Öğrenci anlatımı ile rüzgar enerjisinden elektrik üretimi.

 

Küresel ısınma ile ilgili bilgiler edindikten sonra bu bilgileri işlemek ve okulumuzdaki tüm arkadaşlarımızla bilgilerimizi paylaşabilmek için okulumuzda hazırladığımız etwinning panomuzda sergilemek üzere afiş ve sloganlar oluşturduk. Diğer sınıflardan arkadaşlarımızla da küresel ısınma konusunda bilgi alışverişi sağladık.

Küresel ısınmanın gözlemlenebilir etkinlerinden olan buzulların erimesine dikkat çekmek ve karbondioksitin etkilerini gözlemlemek için "Buzulların Erimesi" deneyini yaptık. Bir kaba sadece buz diğerine sirke ve karbonat karışımı ile birlikte buzlar ekledik. Sirke ve karbonat karışınca ortaya çıkan gazlar buzun daha hızlı erimesine neden oldu. Biz de bunu genelleştirerek karbondioksit gazının buzullara olan etkisi üzerine konuştuk.

Geri dönüşüme dikkat çekmek amacıyla evlerimizde poşet kullanımını azaltmak için öğrencilerimizle birlikte alışveriş çantaları tasarladık. Eskimiş ya da kullanılmayan tişörtlerimizi kesip düğümledik, dilediğimiz gibi çizdik ve renklendirdik. Hem yaratıcılıklarımızı geliştirdik hem de geri dönüşümün önemi konusunu pekiştirdik.

ATMADAN ÖNCE DÜŞÜNELİM etkinliğimiz ile eskimiş tişörtlerimizi poşet kullanımını azaltarak değerlendiriyoruz! Bunu yaparken de kendi zevkimize göre alışveriş çantalarımızı dilediğimiz şekillerde çizip boyuyoruz. Artık geri dönüşüm bizler için çok daha anlamlı.

Okulumuzun çeşitli yerlerine enerji tasarrufuyla ilgili uyarı levhaları asıldı.

Okul panomuzda Enerji Tasarruf Haftası'na dikkat çekmek için yaptığımız etkinlikleri sergiledik.